Chromecast vs Apple TV

Skrevet av on 19. oktober 2014
chromecastvsappletv

Først og fremst må jeg si det var skuffende at Apple ikke kom med en ny versjon av Apple TV på siste pressekonferansen til Apple. Apple TV har for meg et uforløst potensial i den grad at det har et helt annet (og forenklet) operativsystem i forhold til iOS 8.0 (og forøvrig alle tidligere operativsystemer) som benyttes på iPhone/iPod/iPad.

Tidligere i høst gikk jeg til anskaffelse av Chromecast, blant annet for å kunne benytte den i jobbsammenheng og kundemøter. Det fungerte ikke helt etter planen. Jeg kommer nærmere inn på hvorfor.

Spesifikasjoner:

Apple TV:

 • HDMI
 • Optisk lyd
 • 10/100BASE‑T Ethernet
 • Innebygd IR-mottaker
 • Mikro-USB (brukes til service og support)
 • Wi‑Fi (802.11a/b/g/n)
 • Bluetooth-støtte for Apple trådløst tastatur
 • Innebygd, 6-watts universal strømforsyningsenhet
 • Maksimal oppløsning: 1080p

Chromecast:

 • HDMI
 • Maksimal oppløsning for video: 1080p
 • Wi-Fi (802.11b/g/n)
 • Trådløs sikkerhet: WEP, WPA/WPA2
 • Strøm: USB
 • Maksimal oppløsning: 1080p

 

Operativsystemer

Mens Apple TV har sitt eget operativsystem, er Chromecast laget for at du kan «Caste» det du ser på andre enheter til Chromecast og vise dette på en HDTV. Chromecast har derfor ikke eget operativsystem, men er avhengig av hvilke andre enheter du benytter sammen med din Chromecast. Chromecast har støtte for følgende operativsystemer:

 • Android 2.3 og nyere
 • iOS 6.0 og nyere
 • Windows 7 og nyere
 • Mac OS 10.7 og nyere
 • Chrome OS (Chromebook Pixel på Chrome 28 og nyere)

 

Bruk

Apple TV:

Apple TV kan enten brukes alene eller sammen med andre Apple-enheter. Med Apple TV medfølger det en fjernkontroll som gjør at du kan styre de innebygde programmene på enheten. Tilgjengelige programmer (apper) på Apple TV endres fra tid til annen. Standard funksjonalitet er at at du kan se bilder / video samt strømme musikk fra en annen Apple-enhet du har på samme WiFi-nettverk. NRK ble lansert som en egen app for det norske markedet tidligere i høst. NRK uttalte selv at dette var en etterlengtet lansering og at de hadde brukt lang tid på å få dette til med Apple. Hvor lenge de faktisk har jobbet med, er usikkert, men TV2 Sumo ble lansert litt under én måned tidligere, så da meldt nok behovet seg ganske raskt for NRK.

I tillegg finnes det egne apper for Netflix og noen andre strømmetjenester, men det meste bærer fortsatt preg av å fokusere på det amerikanske markedet. Det er heller ikke mulig å installere egne apper slik det er på andre Apple-enheter.

Derimot er det fullt mulig å dele skjerm fra andre Apple-enheter. Dette betyr i praksis at du kan kjøre hvilken som helst app på Apple TV, så lenge du har en iPhone, iPod, iPad eller Mac tilgjengelig. Delingen av skjerm skjer også uten noen merkbar forsinkelse i bildeoverføringen.

Chromecast:

Chromecast har en annen funksjonalitet enn Apple TV. Den har ingen programvare eller apper inkludert selv, men er avhengig av strømming fra en annen enhet. Fordelen med dette er at du kan strømme fra både iOS- og Android-enheter, PC og Mac. Ulempen er at du faktisk må ha en annen enhet for å i det hele tatt ta Chromecast i bruk.

Chromecast streaming ikon

Chromecast streaming ikon

Det finnes også to måter å overføre skjermbilde fra andre enheter på, til en Chromecast. Enten kan man dele skjerm fra en maskin med nettleseren Chrome installert, eller så kan man med enkelte programmer, strømme innhold direkte uten å gå via Chrome. Eksempelvis har Netflix og Youtube egen teknologi for dette. Alt du trenger å gjøre er å se etter ikonet for å caste innholdet direkte.

 

I jobbsammenheng:

Som jeg nevnte innledningsvis, var en av de utløsende grunnene til at jeg kjøpte Chromecast, at jeg skulle bruke den i kundemøter og foredrag. Når man kommer til andre bedrifter eller møterom man ikke bruker til vanlig, kan det være utfordringer å kople seg på det tekniske utstyret i møterommet. Det kan være en prosjekter eller TV. VGA, DVI eller HDMI? Alle som skal vise frem noe fra tid til annen, vet at dette er en utfordring. I tillegg er det ikke sikkert uttaket og ledningen til prosjektoren er lang nok til at du kan sitte der du ønsker. Min tanke var derfor å forsøke å gjøre dette trådløst. I det første tilfelle jeg opplevde, benyttet jeg faktisk Apple TV. Dette fordi jeg visste kunden kun hadde HDMI-utgang på sin møteromspc. Jeg hadde ingen HDMI-utgang tilgjengelig (verken med overgang eller direkte) fra min Mac Air. Derfor hadde jeg med Apple TV. Tungvindt ja, men det var verdt et forsøk. Etter å ha koplet enheten til TV’en og det trådløste nettverket, fungerte dette utmerket. Ingen forsinkelse i bildeoverføring og jeg kunne dele skjerm direkte enten det var nettleser eller Keynote (Powerpoint) jeg skulle vise. Det var også enkelt å hoppe mellom de ulike programmene. Når jeg i tillegg skulle vise noe fra iPad’en, fungerte dette utmerket og det tok bare et par sekunder å bytte.

Overraskelsen var derfor stor da i det neste møte, med samme kunden, forsøkte med min nyinnkjøpte Chromecast. Bildeoverføringen gikk tregt, det var vanskelig å bytte fra et program til et annet på Mac’en fordi ny overføring til Chromecast måtte startes hver gang. Selv når jeg flyttet musepekeren, tok det nesten 2 skunder til den samme bevegelsen ble vist på møteromsskjermen.

 

Pris:

Chromecast er betydelig rimeligere (i prosent) enn Apple TV. I skrivende stund koster en Chromecast 279,- i Elkjøps nettbutikk, mens Apple TV ligger på 679,- samme sted.

 

Anbefalning:

Har du Apple produkter i huset fra før og benytter Mac som laptop/stasjonær, er Apple TV opplagt førstevalget. Det synkroniserer godt i tillegg til at Apple TV kan fungere som en egen enhet. Dersom du ikke har noen Mac tilgjengelig, må du vurdere hvor viktig det er å kunne strømme innhold fra PC’en. Det er fortsatt mulig å strømme fra en PC til Apple TV, men forutsetningen er at du har en iPhone, iPod eller iPad. Oppskriften på hvordan strømme fra PC til Apple TV finner du her.

Om Stiantf

Innehaver av stianfredriksen.no, Daglig leder i webbyrået Sorentio AS. Mindre sjef hjemme.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>