Fra han til henne – Gavenes 7 faser i et kjæresteforhold

Skrevet av on 16. desember 2015
julegate

Her følger de 7 fasene bursdag- og julegaver går gjennom, sett fra en manns (mitt) ståsted:

1. Nyforelskede smykker

I denne fasen benytter man enhver anledning til å finne ut hva hun ikke har og kjøper dette. Pris er ikke så nøye, det viktigste er at det ser bra ut og at du ikke har gitt det før. Det begynner gjerne med et halssmykke, deretter matchende øredobber og/eller ring. Kanskje et matchende ankelsmykke tilslutt, bare for å vise at du har en plan. Ulempen er at man bare kan gi hver smykketype en gang, man kan jo ikke gi f.eks. et nytt halssmykke om man allerede har gjort det, fordi da sier man samtidig at det forrige ikke var noe bra. Fase 1 beveger seg derfor naturlig over i fase 2.

 

2. Undertøy

Dette kan være den absolutt korteste fasen, avhengig av suksessraten. Å stå på H&M eller Cubus eller hva butikkene som selger undertøy nå heter (det er så lenge siden jeg var i denne fasen) på (lille) juleaften er jo ytterst spesielt. Butikken er full av menn og ingen aner hvor store brystene til sin kjære er. Så de stakkars butikkansatte må brukes som modeller (du ser det for deg). Bare å overleve denne handleturen, er en prøvelse i seg selv. Deretter spørs det hvor godt mottatt gaven blir og hvorvidt du klarer å unngå at den blir åpnet midt i familieselskapet eller ikke. Jeg har opplevd det.

 

3. Klær på eget initativ

Etter undertøysfasen, er det på tide å avansere litt, samtidig som man holder seg innenfor samme segment. Vi menn kan jo ikke innrømme at vi kjøpte feil undertøy, men vi beveger oss over i litt tryggere farvann ved å kjøpe jakker, bluser, topper og sko. I begynnelsen kjøper vi også alt for smått. Men det er ikke alltid XtraSmall gir god stemning når dama er medium.  Avhengig av hvor gode vi er, avgjør lengden på denne fasen. Men før eller siden går det feil og da beveger vi oss over i fase 4.

 

4. Klær fra ønskeliste

Når fruen forstår at vi ikke får til dette, begynner de små hintene om hva hun ønsker seg. Er vi dårlig på å tolke hint, kommer helt konkrete ønsker etterhvert. «Jeg ønsker meg DEN jakka i DEN størrelsen».

 

5. Alt for dyre gaver

Etter å ha kjøpt gaver fra fruens ønskeliste i ett år eller tre, begynner vi gutta å våkne. Nå innser vi at vi må jo klare noe på eget initativ. Hva gjør vi når vi ikke har peiling? Vi kjøper noe som er alt for dyrt for å vise at vi virkelig mener dette. 5-10 ganger dyrere enn det vi har kjøpt før.

 

6. Nyttegaver

Etter å ha brukt alt for mye penger, går vi rett over i nyttegaver. Bruksting som huset (eller du selv) trenger. Brødbakemaskin, hjemmekino, kjøkkenmaskin, sydentur etc. Selv kommer jeg aldri til å glemme det året jeg kjøpte sykkel og sykkelhjelm (!) til kona. Ja, hun trengte sykkel (og hjelm), men det var vel kanskje ikke akkurat den mest romantiske gaven og heller ikke noe hun hadde ønsket seg.

Etter fase 6, kan det være vi går tilbake til fase 5 en gang til på grunn av dårlig samvittighet eller kona sender deg tilbake til fase 4. Vær obs på andre gangen du er i fase 4, er det langt dyrere varer som står på ønskelisten. Som f.eks. veske til minst en halv månedslønn. Er gaveønsket ekstra dyrt, følger det gjerne med en forklaring som at «En veske er jo en investering!».  Det lønner seg derfor selvsagt å være kortes mulig i fase 6 og ikke minst mestre den på best mulig vis.

 

7. Kombinasjonsfasen

Etter fase 6, begynner du å innse at det ikke går å holde seg i en fase. Feilen du har gjort hele veien, er å bli for lenge i en og samme fase. Trikset er rett og slett å hoppe hyppig frem og tilbake. Det gjør deg uforutsigbar, samtidig som det virker gjennomtenkt. Kanskje til og med kombinere flere av fasene samtidig, som en slags helgardering på tippekuppongen.

Kommer det flere faser? Helt sikkert.  Kom med dine forslag til faser i kommentarfeltet under!

God jul og lykke til med innkjøpene når julehandelen nå snart begynner (det er fortsatt leeeenge igjen til julaften kl 17).

Om Stiantf

Innehaver av stianfredriksen.no, Daglig leder i webbyrået Sorentio AS. Mindre sjef hjemme.

One Comment

  1. Lone Fredriksen

    16. desember 2015 at 22:47

    Fellesgave:
    Når man i fellesskap har kjøpt noe til hjemmet og er enig i at det var årets julegave til begge.
    Fase 8?

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>