Historien om Internett

Skrevet av on 25. oktober 2014
internetthistorie

Opptakten til det vi kjenner som dagens Internett, startet mye tidligere enn du tror.

Visste du at:
– Ideen til dagens Internett ble omtalt allerede i 1945?

– Norge var et av de første landene i verden som var tilkoplet?

– OL på Lillehammer bidro til at mange tok i bruk Internett?

– Google har kommet til midten av tenårene?

Ideen

Allerede i 1945 skrev Vannevar Bush om muligheten for å linke mellom ulike elektroniske dokumenter i en artikkel i The Atlantic. Her skriver Bush om alt fra hvordan fotografering kan utvikles, hvordan stemmestyring kan generere tekst (slik vi kjenner det i siste oppdateringer av iOS 8 for iPhone), til hvordan repeterende oppgaver kan automatiseres. Det anbefales sterkt å lese «As We May Think«, dersom du ikke har gjort det allerede.

Oppstarten

Gjennom 60-årene ble det både diskutert og gjort flere forsøk på utvikling av et slikt system som Vannevar Bush hadde forslått. Mest kjent fra denne tiden er nok Douglas Engelbart. Han holdt en berømt presentasjon ved Standford University i 1968 om prosjektet «Computer augmentation of the human intellect» (Økning av menneskets tankekraft med datamaskiner). Flere av ideene hans fra denne tiden er brukt den dag i dag. Engelbart er også den som oppfant datamusen.

Engelbarts utvikling var starten på et forskningsprosjekt som pågår frem til omlag 1980. De fire første maskinene på fysiske lokasjoner ble koplet sammen i 1969. Prosjektet ble ledet fra Boston, USA. På begynnelsen av 1970-tallet var 50 lokasjoner koplet på, to av disse utenfor USA, hvorav en lokasjon i London og en i Norge. I et par måneder var det faktisk slik at London var koplet på den norske lokasjonen på Kjeller utenfor Lillestrøm. Overføringen ble gjort via satellitt. I denne perioden ble nettet kalt ARPANET. I 1971 blir også den første e-posten sendt av Ray Tomlinson. På nettsiden hans kan du lese mer om hvorfor han valgte å benytte @ (alfakrøll) i e-postadressen.

Frem til slutten av 1980-tallet, var Arpanet forbeholdt forskningsmiljøer og e-post. Man skulle strengt tatt ha en forskning- eller kunnskapsbasert grunn for å få tilgang. Flere og flere klarte allikevel å «lure» seg til tilgang på diverse diskusjonsforum og muligheten til å sende e-post. Det var allikevel ikke før i 1989 at man så potensialet og det man kjenner igjen som Internett i dag. Tim Berners-Lee oppfant den første nettleseren. Denne ble faktisk kalt WorldWideWeb og er grunnen til at mange nettsider i dag begynner på www. Tim Berners-Lee er forøvrig i dag direktør for World Wide Web Consortium (W3C) , som er tilrettelegger og premissgiver for hvordan god webutvikling skal skje.

I 1991 blir Internett allment tilgjengelig i USA. I 1992 var høyskoler i Norge tilknyttet og i 1993 gjør Oslonett internett allment tilgjengelig i Norge. OL på Lillehammer var første gang resultatene fra en olympiade ble lagt ut på Internett tilnærmet i samme øyeblikk som de skjedde. Dette førte til stor interesse verden over og var en, av mange, grunner til at man fikk øynene opp for mulighetene og funksjonen Internett kunne gi.

Internett Explorer ble lansert av Microsoft i 1995. Det samme ble Java, som de fleste må ha i dag for at nettbanken skal fungere.

Populære nettsider

Kvasir ble unnfanget av Oslonett i 1995 og var på 90-tallet en av de mest populære søketjenestene på Internett i Norge. Brønnøysund Avis var første avis på nett i Norge, kun to dager før Dagbladet. VG-nett ble lansert først i 1997. Antageligvis fordi man (med rette) fryktet nedgang i salget av papiraviser. Yahoo ble lansert i 1995. Det samme ble Altavista (populær søkemotor) som senere ble kjøpt opp av Yahoo. Andre søkemotorer som var store på 1990-tallet, var Ask.com og Excite.com. Ask kjøpte opp Excite på 2000-tallet. Amazon.com ble grunnlagt i 1994. Finn.no ble lansert i mars år 2000. Google ble stiftet først i 1998. Google.no ble registrert i 2001, men tilhørte de første årene en norsk solbrilleselger. Google tapte til og med den første rettsaken i 2002 for å få domenet. Facebook ble stiftet i 2004, først under navnet «The Facebook«. Den første Twitter-meldingen ble sendt i 2006 av Jack Dorsey. Instagram ble lansert i 2010.

Bruk av Internett

I 2012 var 95% av Norges befolkning brukere av Internett. Kun slått av Island som hadde 96%. Nederst på listen finner vi Myanmar, Øst-Timor og Eritrea med henholdsvis 1,1%, 0,9% og 0,8% brukere. Vi må tilbake til 1990 for å finne de samme tallene for Norge (0,7%). Fra 1991 til 1993 hadde vi flest brukere i verden (1,4% – 2,8%). I 1996 har vi igjen flest brukere (18,3%). I 1999 skjer det en liten revolusjon hvor mange land i verden gjør et betydelig hopp på brukertallet. Dette året er San Marino høyest oppe med 42,8% (1,4% året før!), mens Norge har 40%.

 

Kilder:

dougengelbart.org
globalis.no
Oslo.net
TheAtlantic.com
w3.org
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/830923
http://www.w3.org/People/Berners-Lee/
http://sloan.stanford.edu/MouseSite/Archive/Post68/FinalReport1968/study68index.html
http://openmap.bbn.com/~tomlinso/ray/firstemailframe.html

Om Stiantf

Innehaver av stianfredriksen.no, Daglig leder i webbyrået Sorentio AS. Mindre sjef hjemme.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>