Samme e-postadresse resten av livet?

Skrevet av on 31. mars 2015

Min aller første og helt egen e-postadresse var rokki@hotmail.com.  Behøver vel ikke gi en begrunnelse på hvorfor, men jeg var nok fan av en film om en viss bokser. Feilstavelsen har jeg ingen ytterligere forklaring på (behøver jeg det?).

Jeg er nok ikke alene om å velge en adresse som ikke passer å ta med seg inn i voksenlivet. Men i motsetning til mange andre, klarte jeg å legge den fra meg tidlig nok. Som arbeidsgiver, har jeg mange ganger fått søknader fra e-postadresser som inneholder både babe, blond, arnold og navn på utallige fotballag. 

Mange fortsetter å bruke e-postadresser som var kule i ungdomstiden eller den de fikk tildelt som student. Problemet med sistnevnte, er at den varer ikke mye lenger enn IT-ansvarlig på skolen du studerte tillater. Enkelte blander også privat og jobb, og bruker jobbadressen også til private formål. Da sier det seg selv at det blir et himla styr den dagen sjefen ber om tilgang til e-posten din. For å ikke snakke om den dagen du bytter arbeidsgiver og må informere både skolen til ungene, idrettslaget, banken, forsikringsselskapet og mobiloperatøren at du har byttet (jobb) e-postadresse. 

Det er enkelt å bytte

De fleste vegrer seg for å bytte fordi det er så mange man si fra til. Det er til og med vanskelig å huske alle man skal si fra til. Men er du tidlig ute, er det ikke noe problem. Videresend alt fra den gamle adressen din til den nye og send kun fra den nye. Etterhvert som du mottar e-post, innformerer du om din nye adresse. Innen omlag ett år, har alle dine kontakter lært seg den nye adressen din.

Velg rett adresse

På 90-tallet og tidlig 2000-tall, var eksempelvis hotmail en veldig populær adresse. Jeg skal ikke påstå noe som helst, men kan vel allikevel bemerke at denne adressen ikke er like populær nå lenger. Det kan være mange meninger om det, men mitt poeng er at det fort kan skje igjen. Gratis e-posttjenester kan både bli uegenet for bruk av e-post i seriøse samhenger og man risikerer også at den gratis e-posttjenesten man tar i bruk, blir kostbar eller utilgjengelig. På Sunnmøre har vi hatt et tilfelle av det, hvor bredbåndsleverandøren Tafjord tilbydde e-postadresser til alle sine kunder på domenet @adsl.no. Plutselig kunne ikke bredbåndsleverandøren tilby dette domenet til sine kunder lenger og flere tusen kunder måtte bytte e-postadresse. 

Mitt tips er derfor at du kjøper ditt eget domene. Dette koster omlag 100,- per år og du får velge @hvaduvil.com.

Domene du kjøper, er du juridisk eier av og det er ditt. Alle domeneleverandørene tilbyr automatisk fornyelse, så det eneste du må tilse, er at kredittkortet ditt fortsatt er gyldig. 

Hvilket e-postprogram kan jeg bruke?

Er du vant til Outlook, Apples program eller andre e-postklienter, så kan du fortsette å bruke disse. Jeg anbefaler allikevel at du bruker webmail som domeneleverandøren du velger kan tilby. Dette fordi du da har tilgang til e-posten uansett hvilken maskin(pc) du har for hånden og du slipper å lagre e-post lokalt på maskinen din. Det finnes muligheter for å unngå dette også, men det googler du deg frem til om du er interessert. 
Dersom du virkelig ønsker å få fullt utbytte av e-post, kalender, synkronisering av kontakter og fillagring i skyen, går du for en løsning fra Google Apps. Denne koster omlag 35,- / mnd per bruker og lar deg håndtere all e-post i gmail sitt verktøy. Dette kommer i tillegg til prisen du betaler for domenet, men du kan altså bestemme selv hva som står bak @.

Om Stiantf

Innehaver av stianfredriksen.no, Daglig leder i webbyrået Sorentio AS. Mindre sjef hjemme.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>