Tusen takk

Skrevet av on 27. mars 2015
tusentakk

Er vi en nasjon som er verdensmestre på å si tusen takk?

De siste dagene har jeg lagt merke til to ord som stadig blir mest brukt på Twitter; Takk og Tusen. Eller Tusen Takk om du vil. Av alle millioner ord som hver dag blir skrevet av norske Twitter-brukere, er altså disse to ordene ofte blant de 10 mest brukte. Og ved nærmere ettertanke, så bruker vi disse ordene utrolig mye. Helt fra vi har lært våre første ord som små, er ivrige foreldre på plass ved enhver anledning, enten vi får noe eller noen er snille med oss:

-Hva sier du da? -Du må huske å takke! -Hva glemte du nå? -Si takk da!

 

Takk for alt:

I ryggmargen vår ligger det å takke for alt mulig som den største naturlighet. Og da mener jeg alt:

-Takk for invitasjonen

-Takk for at jeg fikk komme

-Takk for at du kom

-Takk for gaven

-Takk for maten

-Takk for at du ville tale

-Takk for at jeg fikk tale

-Takk for talen

I festlige anledninger er det til og med vanlig med en «Takk-for-maten»-tale. Og så må vi ikke glemme alle de små «Takkene» underveis i et selskap. For hver gang du får noe nytt på tallerkenen eller i glasset: Tusen takk! Sender noen deg potetene eller brødet, må du for all del ikke glemme som et minimum å si Takk, takk (Dette kan også bety at du ikke vil ha mer, så du må være forsiktig med ordbruken her. Du kan risikere at du ikke får mer i glasset!).

Mens vi blir eldre, lærer vi hver dag at det er viktig å benytte disse ordene og det blir bare viktigere og viktigere jo eldre vi blir. Tilslutt, på gamlehjemmet, blir vi nemmelig, kanskje Takknemmelig.

Komanderende

Tviler du på at du får viljen din eller syns det er skummelt å gi en streng beskjed? Det finnes en forenklet og snillere måte å kommandere på. Vi har lært at det berømte ordet kan brukes til å kommandere noen andre til å gjøre noe det vi vil at de skal gjøre:

-Takk for at dere hjelper til å rydde!

 

IKKE glem å si det

Du må for all del ikke glemme å takke. Selv for de minste ting. Vi har jo lært at vi skal bli sure dersom noen skulle glemme å si det aller viktigste:

Er han sur i dag? Jeg hjalp til med å rydde av bordet, og så fikk jeg ikke takk engang!

 

Google Trends viser oss at vi stadig takker mer, eller iallfall googler mer etter Tusen takk: 
Tusen takkDen stiplete linjen viser forventet trend fremover. Hvorfor Google ikke viser noen trend før 2009, tror jeg mer skyldes noe teknisk hos Google enn noe annet. Men hvem vet? Dette var året hvor Barrack Obama ble president, Jens Stoltenberg fikk fortsette som statsminister og Thorbjørn Jagland ble generalsekretær i Europarådet. Barrack Obama vinner til og med fredsprisen, mye takket være Thorbjørn Jagland. Kanskje det var disse som lærte oss å takke?

Vi har også lært at dersom vi er virkelig sinte, kan vi bruke Takk som ironi. Denne uttryksformen har svært god effekt:

Tusen takk for de dyre ungdomsbillettene, SAS!

Tusen takk, Brann!

Takk for meg!

Om Stiantf

Innehaver av stianfredriksen.no, Daglig leder i webbyrået Sorentio AS. Mindre sjef hjemme.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>